Project team Vlootsamenstelling vaart mee met vroege afvaart

Om een goed beeld te krijgen van wat varen door ondiep water in de praktijk betekent, bezoekt het project team Vlootsamenstelling dat deze zomer berekeningen gaat maken op dinsdag 6 juni de Sier. Zij krijgen een rondleiding door interne adviesgroepleden Dennis Bulte en Elzert Tuinenga. Het project team bestaat uit collega’s van het hoofdkantoor van de Koninklijke Wagenborg Groep en externe consultants.


Omdat het om 6.36uur laag water is, varen de teamleden ’s morgens om 6.15 mee met de eerste afvaart. Onderweg houden ze, met behulp van extra camera’s, alles goed in de gaten: vaart het schip volle kracht of is er minder energie nodig? Hoeveel water zit er onder het schip? Op welke plekken in de vaargeul vinden passages plaats? Tijdens het varen ziet het project team hoe belangrijk het is dat de schepen zeer wendbaarheid zijn. De huidige wendbaarheid manoeuvreert heel goed dankzij vier afzonderlijk bedienbare schottels die aan de onderkant van het platte ondiepwaterschip zitten. Bij een toekomstig ontwerp moet goed naar de wendbaarheid van de schepen gekeken worden zodat ze goed door de bochtige vaargeul kunnen sturen.

Het meevaren en de toelichting door kapitein Dennis en machinist Elzert leveren goed inzicht in hoe het er in de praktijk op de veerboot aan toe gaat. Het project team zal in de toekomst vaker een kijkje komen nemen op de veer- en sneldiensten bij Ameland en Schiermonnikoog om het nieuwe ontwerp zo goed mogelijk op de specifieke situatie van beide eilanden aan te laten sluiten.

Reacties op: Project team Vlootsamenstelling vaart mee met vroege afvaart