In zes stappen naar ‘onze veerdienst’

Waar hij als stedeling woont in hartje Amsterdam en gewend was aan werken in een corporate omgeving in Den Haag, voelt Rogier Havelaar zich nu helemaal thuis in de eilander gemeenschap. De manager innovatie van WPD zet zich hier in voor een toekomstbestendige levensader die de veerdienst voor de eilanden Ameland en Schiermonnikoog inneemt. Een ambitieuze route met vele uitdagingen, verwachtingen en wensen:  “ik ben tevreden als alle betrokken partijen zeggen ‘dit is onze veerdienst!’”.


Hoe kijk jij terug op je eerste maanden bij WPD?

“Ik vond ik het eerst een beetje spannend. Ik kende de Waddeneilanden alleen maar als vakantiebestemming, maar moet hier nu nieuwe herinneringen gaan maken. Maar ik voel me heel erg welkom; erg fijn als je in gesprek wilt raken over de toekomst van de levensader van de eilanden. En dat is nodig, want omdat de samenleving en natuur niet meer hetzelfde zijn als 20 jaar geleden, zijn onze veerboten niet langer optimaal anno 2023.”

Waar ben je nu dan zo druk mee?

“We zijn in het proces om op allerlei manieren wensen te inventariseren van allerlei belanghebbenden, zoals overheden, milieuorganisaties, eilanders, maar ook onze medewerkers. Onlangs hebben we daarom een themaweek georganiseerd en vandaag bijvoorbeeld loop ik als matroos stage om te horen welke ideeën aan boord leven. Dit is na het kennismaken en het bepalen van de scope de volgende stap in ons ontwikkelpad. Het mooie is dat wensen universeel zijn, dus die zijn niet afhankelijk van een vaargeul of een veerboot. Daarom kunnen we sommige ideeën die wij meekregen al meteen realiseren.”

Hoe wordt het pakket van wensen dan uiteindelijk vertaald naar een nieuw vervoersconcept?

“In juni van dit jaar willen we een programma van wensen en scenario’s presenteren. Dit wordt een lange lijst met alle specificaties die we willen meegeven aan een nieuw vervoersconcept. Dat klinkt heel saai, maar vormt de basis voor een drietal grove schetsen van mogelijke vervoersconcepten waar we in november met eilanders, collega’s, bestuurders en politici over in gesprek willen gaan. Dat wordt nog een hele uitdaging om tegemoet te komen aan alle belangen, uitdagingen en afhankelijkheden, ik zie het als een soort bord spaghetti waar alle lijntjes dwars door elkaar heen lopen. Toch verwachten wij gezamenlijk aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 een definitieve keuze voor een hoofdontwerp kunnen maken.”

De ambitie van WPD spat van deze weldoordachte planning af. Wanneer ben je tevreden?

“Er zijn zoveel mensen die een stukje van de puzzel in handen hebben dat de levensader naar Ameland en Schiermonnikoog toekomstbestendig maakt. Ik denk dat dat de essentie van mijn rol is om ervoor te zorgen dat we samen de puzzel kunnen en willen leggen. En het spannende is dat we dat heel concreet moeten doen met een gigantische tijdsdruk. En dat komt niet omdat ik een ambitieuze projectleider ben, maar dat komt omdat de vaargeul iedere dag verder dichtslibt. Ik ben dus tevreden als eilanders, collega’s, belangenorganisaties, beheersautoriteiten, natuurorganisaties, overheden allemaal zeggen: ‘Het is ónze veerdienst!’.”

Reacties op: In zes stappen naar ‘onze veerdienst’